top of page
Marius Engh Plakat web.jpg

Velkommen til utstillingsåpning TORSDAG 15. September kl. 19:00

Smedgata 3, 0651, Oslo

Lør-Søn kl.1300-1600. 15.09.22-02.10.22

Åpent etter avtale: info@vanettengallery.com

Marius Engh DROMOMANIA

Som en del av prosjektet Bohemia undersøker Marius Engh i sin utstilling på Van Etten Alfred Jarrys (1873-1907) roman Gestes et Opinions du Docteaur Faustroll, Pataphysicien, Roman Néo-Scientifique (1898/ 1911). Jarry var en fransk forfatter, kunstner, teaterregissør, skuespiller og patafysiker, og er en av de som benevnelsen avantgarde var myntet på. Han var også den som levde ut bohem-tilværelsen til det fulle, og inspirerte blant annet til de første kunstretningene Dada og Surrealisme.

Engh’s undersøkelser består i utgangspunktet i ordet bohemia - det latinske navnet for kongedømmet til det keltiske folket som bodde i dagens Tsjekkia - Boi-folkets hjem, og hvordan det kan ha sammenheng med den kunstneriske frigjøringen under Modernismen. Undersøkelsen er en reise i det bohemske landskapet. En forestilt tur går mellom Praha - den Bohemske hovedstaden og Paris - den bohemske kunst-hovedstaden.

I hans praksis tolker Engh objekter etter deres evne til å dele og ta vare på informasjon, som representerer en funksjon og mening, og som refererer til en gitt arv. Hans arbeid approprierer disse allerede eksisterende egenskapene og erstatter dem deretter inn en annen kontekst eller under nye lesninger, og skaper et slags formalistisk møte hvis uttrykk fortrenger den dominerende kulturelle fortellingen, samt måten å forholde seg til omgivelsene på.

 

-------------------------------------
Doktor Faustroll ble født i Circassia i 1898 (det XXde århundre var (−2) år gammelt), og i en alder av seksti-tre.

I den alderen, som han beholdt hele livet, var doktor Faustroll en mann bestående av gjennomsnittlig høyde, eller, det vil si for å være helt nøyaktig, av (8 × 1010 +109 + 4 × 108 + 5 × 106) atomdiameter; av gylden-gul hud, glatt i ansiktet, bortsett fra en sjøgrønn mustasje, en slik som kong Saleh bar; på hodet var håret vekselvis, hår for hår, askeblondt og svært svart, en rødbrun tvetydighet endres med solens tid; øynene, to kapsler med enkelt penneblekk, tilberedt som Danziger akevitt, med forgylte sædceller i.

Han var hårløs, med unntak av bartene, og en selvfølgelig bruk av skallethetsmikrober, som mettet huden fra lysken til øyelokkene, som gnagde bort alle follikler, uten at Faustroll måtte frykte tapet av håret eller øyenvippene, fordi de bare angriper ungt hår. I kontrast hadde han fra lysken til tærne en satyrisk svart pels, for han var mann til en uanstendig grad.

Den morgenen tok han sitt daglige sponge-bath, som var en to-farget tapet malt av Maurice Denis, med motiv av tog som kryper opp langs spiraler; I lang tid hadde han erstattet vann med sesongens tapeter - mote eller av et rent innfall.

For ikke å sjokkere befolkningen, trakk han over motivet en skjorte i kvartsduk, posete bukser, tett ved anklene, i matt sort fløyel; bittesmå grå støvler, hvor støvet er beholdt i et jevnt lag forsiktig påført i flere måneder, men bortsett
fra maurløvenes tørre geysirer; en gylden-gul silkevest, den eksakte fargen på hudfargen, uten flere knapper enn hos en undertrøye, to rubiner lukker brystlommene, svært høyt oppe; og en stor blå revepels. Han stablet på høyre pekefinger ringer, smaragder og topaser, helt ned til neglen, den eneste av hans ti som han ikke biter, og holdt raden på plass med en perfekt låsesplint i molybden skrudd inn i falangbeinet, gjennom neglen.

Som kravat førte han rundt nakken det seremonielle sløyfebåndet Grand-Gidouille, en ordre han har oppfunnet og patentert, slik at den ikke skulle bli brukt for mye.
Han hengte seg ved bruk av dette båndet fra en galge som var ordnet for dette formålet, nølte i et par kvarter mellom de to kvelende sminkene, kjent som hvithengt og blåhengt.

Og etter å ha hektet seg av tok han på seg en kolonihjelm.

- Alfred Jarry, Doktor Faustroll, Patafysiker:
Bok II: DOKTOR FAUSTROLL’S VANER OG KAPASITET, oversatt av Marius Engh, 148 EP
----------------------------------------

Hermetiske Skygger vil utgi romanen Doktor Faustroll av Alfred Jarry i sin helhet i løpet av det patafysiske året 150. Det vil si før Alfred Jarrys fødselsdag, 8. september. Hermetiske Skygger er et parallelt prosjekt, et visningssted og forlag, som ble stiftet i Laval, Frankrike i 2019 med tilholdssteder i Oslo.

BOHEMIA BIO: ‘’Phynance Argothique (Eller: Slangens velsignelse)’’, Hulias, Oslo (2021); ‘’Bohemia - Dr. Faustroll’s Study’’, Jane / Krutthuset Oslo SA, Oslo (2021); ”Bohemia (In the Gesture of Swimming or Praying)”, Kunstnerforbundet, Oslo (2020); ”Bohemia (Les Jours et les Nuits)”, Luis Adelantado, Valencia (2020); ”Bohemia”, K.O.S A - Krutthuset Oslo, Oslo (2019) og ”Bohemia”, VIS, Hamburg (2018). I november vil et nytt kapittel vises ved VEDA i Firenze.

----------------------------------------

Utstillingen vises mellom 15.09.2022 og 02.10.2022
Støttet av Norsk Kulturråd og Oslo Kommune.

bottom of page