top of page
Plakat Aleksi Wildhagen.jpg

Se verksliste som PDF
 

Velkommen til åpning av utstillingen Naken Dame av Aleksi Wildhagen.
Fredag den 19. januar KL 19:00.
Vi fyrer i peisen og byr på hjemmebrygget øl i glasset, vel møtt!

------------------------------------------------------------------

Naken Dame av Aleksi Wildhage


Utstillingen kan sees fra 19.01-11.02.2024 på VAN ETTEN

 lørdager og søndager kl. 13-16 eller etter avtale.


Naken Dame er en utstilling og et bokprosjekt av Aleksi Wildhagen. Etter en malertørke på åtte måneder som skyldtes en pågående nyresvikt, ble aktmaleri veien, og maleriet målet. Prosessen igangsatte en rekke andre malerier som kom i modellens kjølvann. Selv sier Wildhagen at; «...det å male en naken dame, som mann i 2023, er totalt avleggs og fullt av motstand, og nettopp derfor ble det så utrolig spennende og viktig...». På Van Etten blir vi presentert komplekse malerier, bilder som aldri var ment som studier, men forsøk på å gripe maleriet i en jafs. Og etter tretten økter, like mange lerret og forsøk, anså han seg ferdig med modellen og fortsatte arbeidet uten. I arbeidet har Wildhagen søkt et både vilt, harmonisk og ekspressivt maleri med en mengde frustrasjoner fra sykdomsperioden som springbrett for å oppnå lerretenes energinivåer. I utstillingen på Van Etten vil arbeidene byttes ut en gang per uke, slik at det blir mulig å presentere bredden i Naken Dame. Boken om Naken Dame blir ført i pennen av Wildhagen selv, og sluttført i løpet av 2024. Den består av tekster til hvert bilde, et lengre essay om sykdom, maleri og Wildhagens forhold til det hele. Enkelte av disse billedtekstene vil finnes som utdrag i utstillingen.

Aleksi Wildhagen er en rødgrønn fargeblind finsk-norsk kolorist med en hang til det
kompliserende bildet med estetisk egenkraft. I motsetning til mye maleri som forventes å skulle være en behagelig opplevelse, på linje med et lite spa-opphold i hverdagen, mener, og har Wildhagen alltid ment at kunsten bør etterstrebe skjønnhet, ja, men ikke friksjonsløst. Bilder er språk som det tar tid å sette seg inn i. Det må satses og ofres både som utøver og betrakter. Maleriet er et vilt medium, og et godt bilde fortsetter å skape undring, begeistring og gjerne hodebry.

Wildhagen har vekslet mellom å male abstrakt og figurativt fra barndommen av.
Etter ni års fagutdannelse gikk han ut fra kunstakademiene i Trondheim og Helsinki i 2004 med en mastergrad, og har malt siden. En viktig dreining i kunstnerskapet oppstod i 2011 da han begynte å jobbe utendørs med tegning og maling i by og bygd. Denne praksisen ble senere utviklet til kunstnergruppen -& Co., først med Patrik Entian og siden supplert med Jens Hamran. Etter 2014 er praksisen hans delt mellom atelierarbeid alene og plein-air maleri med -& Co. Wildhagen har publisert cirka hundre kunstanmeldelser i Morgenbladet (signert med hans mors etternavn, Mannila, som i sin tid skrev kritikker i dagspressen og som døde i 2017, ganske nøyaktig seks måneder før han publiserte sin første kritikk). Han har også skrevet flere essays for kollegaer.
Wildhagen har blant annet stilt ut ved gallerier og institusjoner som Galerie b2, Leipzig (2022), Kunsthuset Kabuso, Øystese (2021), Buskerud kunstsenter, Drammen (2021) Bærum kunsthall (2019), Kunstnerforbundet (2018), Haugar kunstmuseum, Tønsberg (2018), Galleri LNM, Oslo (2012 og 2017, Trøndelag senter for samtidskunst, Trondheim (2016) Spriten kunsthall Skien (2016), Skien kunstforening (2015) XL-art space, Helsinki (2014) Lynx, Oslo (2014) Dortmund bodega, Oslo (2011) Christianssands kunstforening (2010), Espacio Camp, Santa Cruz de Tenerife (2009).
 

bottom of page